Συμπεράσματα 34ης Ολομέλειας Προέδρων

Τη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε η 34η Ολομέλεια Προέδρων των πρωτοβαθμίων Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ και αμέσως μετά συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Κεντρικό ζήτημα της Ολομέλειας Προέδρων, αυτό της απειλής απόλυσης των συναδέλφων της προκήρυξης 9Κ του ΑΣΕΠ, αλλά και οι εξελίξεις με το ΤΕΑΠΟΚΑ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας, παρευρίσκονταν και συνάδελφοί μας από την προκήρυξη 9Κ, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν δια μέσου εκπροσώπου τους. Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων των Προέδρων, ήταν η συμπαράστασή τους στον αγώνα που δίνει η Ομοσπονδία και οι συνάδελφοι μας της 9Κ, ώστε να υπάρξει μία δίκαιη και οριστική νομοθετική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αλλά ταυτόχρονα, αποτυπώθηκε και η «κούραση» των συναδέλφων μας, από τις συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις, ιδίως αυτές που προέρχονται από μεριάς ΑΔΕΔΥ !

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ανακοίνωση που μας απέστειλε το προεδρείο του Συλλόγου της Κέρκυρας (οι οποίοι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο νησί τους, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν) και η οποία ανέφερε ότι αδυνατούν να ξανασυμμετάσχουν σε απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, την οποία και χαρακτήρισαν ως «εσωτερικό δανεισμό» προς τη κυβέρνηση !!! Φυσικά, ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, δεν είναι μόνο υπερβολικός, είναι και απαξιωτικός (παρόλο που αντιλαμβανόμαστε το πώς διατυπώθηκε), καθώς υποβαθμίζει  τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του τριτοβαθμίου συνδικαλιστικού οργάνου όλων των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες οφείλουμε να σημειώσουμε, «κατέβασαν» μέχρι τώρα στο δρόμο, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου ! Επί προσθέτως, σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, που χρειαζόμαστε την ΑΔΕΔΥ, στο να είναι ακόμα πιο δυναμική  και πιο διεκδικητική έναντι των κυβερνητικών επιλογών, δεν μπορούμε να την ακυρώνουμε με τις επιλογές μας !

Από μεριάς ΔΑΚΕ ΙΚΑ, ο Πρόεδρος της Αντώνης Νικολόπουλος, κατά τη τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις αποφάσεις που λήφθηκαν από μεριάς συνδικάτου, τόσο για την απεργιακή κλαδική κινητοποίηση που είχαμε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012, η οποία παρότι είχε ικανοποιητικά ποσοστά ως προς τη συμμετοχή στην απεργία (που κυμαίνονται από 40% έως 60% ανά υποκατάστημα), δυστυχώς, δεν απεικονίστηκαν και στη συγκέντρωση και στη πορεία που είχαμε προς το Υπουργείο Εργασίας και μετά προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου το σύνολο των συμμετεχόντων συναδέλφων μας, δεν ξεπερνούσαν τους 600 !!! Αυτό το γεγονός, έδειξε περίτρανα, κάτι το οποίο η παράταξη μας, είχε εκφράσει ως φόβο. Ότι δηλαδή, η συνέχιση της κατάληψης του κτιρίου της Διοίκησης, με τον «εγκλωβισμό» των μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, αλλά κι αυτών του Δ.Σ. του Σ.Ε. Ν. Αττικής σ’ αυτό, θα αποδυνάμωνε τελικά, τη «προπαγάνδιση» της απεργιακής μας κινητοποίησης, με άμεσο αποτέλεσμα να δούμε, τους συναδέλφους της Αττικής να απεργούν κανονικά, αλλά λόγω ελλείμματος στην ενεργοποίησή τους, αυτοί να μην αισθανθούν την αναγκαιότητα, του να κατέβουν στη συγκέντρωση και στη πορεία και να έχουμε αυτή την ισχνή τελικά αριθμητική συμμετοχή !Είναι γεγονός, ότι η επικράτηση μέσα στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, απόψεων που επιθυμούσαν μία αμφιβόλου προοπτικής, αλλά και αποτελεσματικότητας «δυναμική» έκφραση από μεριάς συνδικάτου (όπως αυτή της συνέχισης της κατάληψης),  αποδυνάμωσε τις ουσιαστικές προοπτικές που είχαμε, για μία πραγματικά δυναμική κινητοποίηση, με όσο γίνεται περισσότερους συναδέλφους,  κατά τη πορεία στο κέντρο της Αθήνας ! Κι αυτό, θα πρέπει να λεχθεί και να μας προβληματίσει. Σήμερα, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, έχει γίνει κοινά αποδεκτό, ότι οφείλουμε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί στις κινήσεις που αποφασίζουμε  ως συνδικάτο, γιατί ο δρόμος του εκφυλισμού και της απαξίωσης, είναι ΚΑΙ εύκολα «προσβάσιμος»  ΚΑΙ επικίνδυνος !

Η πρόταση της ΔΑΚΕ ΙΚΑ, για τις από εδώ και πέρα κινήσεις που πρέπει να έχουμε ως συνδικάτο, επικεντρώνεται στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου 2012, την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. αποδέχθηκε να μετατρέψουμε σε κλαδική μας απεργιακή κινητοποίηση και γι’ αυτό,  χρειάζεται ιδιαίτερη προεργασία, ώστε να έρθουν όσο γίνεται περισσότεροι συνάδελφοι μας στη προσυγκέντρωση που θα κάνουμε, αλλά κι εν συνεχεία στη πορεία.  Επίσης, στην οργάνωση Συνέντευξης Τύπου προς τα ΜΜΕ, ώστε να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ, καθώς και να συνεχιστούν οι επαφές, αλλά και οι πιέσεις προς  τη κυβέρνηση,  αλλά και προς όλα τα πολιτικά κόμματα, ώστε να έχουμε το γρηγορότερο δυνατόν, την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, που θα φέρει και την τελική δίκαιη λύση ! Φυσικά, ως συνδικάτο, μπορούμε, αν δούμε ότι υπάρχουν δυσμενείς εξελίξεις, να κινηθούμε και πάλι, κατά τον ίδιο δυναμικό τρόπο, όπως κάναμε και την ημέρα κατά την οποία έγινε η κοινοποίηση των δικαστικών αποφάσεων ! Όμως, ανεξάρτητα από αυτές τις κινήσεις που πιστεύουμε ως ΔΑΚΕ, ότι θα πρέπει άμεσα να γίνουν, αναφέρθηκε από μεριάς Προέδρου και η ανάγκη του να υπάρξει ένας «δίαυλος επικοινωνίας κι επαφής», με το συντονιστικό όργανο των επιτυχόντων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ, που όπως και να το κάνουμε, είναι «εν δυνάμει» συνάδελφοί μας και η εξομάλυνση των σχέσεων της Ομοσπονδίας με αυτούς, θα βοηθήσει και τους συναδέλφους της προκήρυξης ! Δυστυχώς, οι κυβερνητικοί χειρισμοί της περιόδου διακυβέρνησης Παπανδρέου, κατέστησαν τους συναδέλφους μας της , σε «σάκο του μποξ» και θύματα δικαστικής διαμάχης ανάμεσα σε εργαζόμενους. Σ’ αυτό, συνέβαλε και η αδράνεια από μεριάς της τότε ηγεσίας του συνδικάτου, η οποία, ενδεχομένως,  είτε πραγματικά δεν αντιλήφθηκε το τι πήγαινε να γίνει, είτε πιθανώς  αδιαφόρησε, είτε και να συνέβαλε ως ένα βαθμό, στο να φτάσουμε εδώ που είμαστε !!! Για να ξεφύγουμε από αυτά τα λάθη και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, το συνδικάτο, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους συναδέλφους της προκήρυξης 9Κ και στους επιτυχόντες και «εν δυνάμει» συναδέλφους της 8Κ, καθώς σε λίγο καιρό, θα βρίσκονται ως εργαζόμενοι, να συνεργάζονται στους ίδιους χώρους των υποκαταστημάτων, έχοντας τα ίδια κοινά εργασιακά προβλήματα !

ΤΕΑΠΟΚΑ

Ένα άλλο, επίσης πολύ σοβαρό ζήτημα, που απασχολεί αυτή τη στιγμή το συνδικάτο μας (αλλά και άλλες τέσσερεις Ομοσπονδίες του χώρου), είναι το μέλλον του ΤΕΑΠΟΚΑ ! Επειδή οι μέρες που μας απομένουν, μέχρι τη καταληκτική ημερομηνία (31/12/2012), είναι ελάχιστες και καθώς η αναλογιστική μελέτη που έχει παραγγελθεί από μεριάς Ομοσπονδίας, δεν έχει παραδοθεί ακόμα (κι εδώ πιθανώς να υπάρχουν ευθύνες για την προηγούμενη ηγεσία της Ομοσπονδίας), γίνεται κατανοητή, η αναγκαιότητα του να «τρέξουμε» ως συνδικάτο, σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που μας απομένει,  όλα εκείνα που δεν έγιναν τόσο καιρό !!! Έτσι, καθώς αναμένεται η αναλογιστική μελέτη να παραδοθεί τη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012, πάρθηκε η απόφαση, να σταλεί σε όλους τους πρωτοβαθμίους συλλόγους, η σχετική αναλογιστική μελέτη-έκθεση, ώστε αυτοί, αφού πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις των συναδέλφων μας, να αποφασίσουν σε συνεδρίαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων, τι θεωρούν σωστότερο ότι πρέπει να γίνει σχετικά με το ΤΕΑΠΟΚΑ. Κατόπιν, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, σε έκτακτη συνεδρίαση που  θα πραγματοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των πρωτοβαθμίων συλλόγων μας, αλλά και τις απόψεις των Δ.Σ. των άλλων ενδιαφερόμενων Ομοσπονδιών, αλλά και του Συλλόγου των Συνταξιούχων, θα προχωρήσει στη τελική απόφαση ! Επισημαίνουμε ότι με την απόφασή μας αυτή, καθορίζουμε το παρόν και το μέλλον του ΤΕΑΠΟΚΑ, που αφορά χιλιάδες συναδέλφους του ΙΚΑ, αλλά κι αυτούς του ευρύτερου χώρου της κοινωνικής ασφάλισης, συν τους ήδη συνταξιούχους…οπότε αντιλαμβανόμαστε, το πόσο σημαντική και σοβαρή απόφαση έχουμε να πάρουμε ως συνδικάτο  !!!

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ από ένα έως πέντε αστέρια για να βαθμολογήσετε το άρθρο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής!

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες που μας  βοηθούν να καταλάβουμε ποια τμήματα του ιστότοπου μας σας ενδιαφέρουν περισσότερο.