Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 το προεδρείο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της ΠΟΣΕ ΙΚΑ πραγματοποίησαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κο Ιωάννη Βρούτση.
Πρόκειται μόλις για την πρώτη συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με τον Υπουργό την τελευταία διετία.
Τα ζητήματα που τέθηκαν στον υπουργό ήταν το εφάπαξ, οι διαθεσιμότητες της α΄ και β΄ φάσης των συναδέλφων μας είτε των Υ.Ε., είτε των 90 προς τον ΕΟΠΠΥ, η ενοποίηση των ταμείων, οικονομικά ζητήματα, όπως οδοιπορικά, Δωρόσημο, ΤΔΕ. Επίσης, αναλύθηκαν ζητήματα σχετικά με τον Οργανισμό και το Οργανόγραμμα, καθώς και με τη στελέχωση της ΕΥΠΕΑ.
Η εισήγησή μας αφορούσε στο μεγαλύτερο κομμάτι την καθημερινότητα, τη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε στον εργασιακό μας χώρο, λόγω της δραματικής μείωσης του προσωπικού, καθώς και την καθημερινότητα που βιώνουν τα 7,5 πλέον εκατομμύρια των ασφαλισμένων, συμπεριλαμβανομένων των νεοεισελθόντων ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ.
– Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η ενοποίηση ταμείων, καθώς και η ίδρυση ενιαίου φορέα απονομής σύνταξης, χωρίς να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, παρότι συνδέεται άμεσα με θέματα όπως Οργανισμός και Οργανόγραμμα δομών και υπηρεσιών. Σχετικά με την ανάγκη που υπήρχε για την ενίσχυση του ΚΕΑΟ, ιδιαίτερα μετά την ένταξη των οφειλετών του ΟΑΕΕ, δήλωσε ότι αποκτά πλέον σημαντικότατο ρόλο για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Θεωρεί δεδομένο δε, ότι μεσομακροπρόθεσμα θα ενταχθεί στις υπηρεσίες της Γ.Γ. εσόδων.
– Όσον αφορά νέες πιθανότητες διαθεσιμοτήτων και απολύσεων, διαβεβαίωσε ότι πλέον αυτό δεν αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία.
– Για τα ζητήματα οικονομικού περιεχομένου, όπως Δωρόσημο και οδοιπορικά, στην ουσία δεν έλαβε καμιά θέση απαντώντας ότι δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε οτιδήποτε αφορά δημοσιονομικό κόστος. Τονίσαμε την απαράδεκτη διαφοροποίηση υπαλλήλων ΣΕΠΕ- ΙΚΑ, όσον αφορά στα έξοδα κίνησης, τη στιγμή που οι εξωτερικοί υπάλληλοι θα επιβαρυνθούν μέγιστα από τον έλεγχο των επιχειρήσεων που θα αιτηθούν ρυθμίσεις οφειλών.
– Για τους 102 συναδέλφους που βρίσκονται στη διαθεσιμότητα δήλωσε ότι δεν είναι στα χέρια του η κατάσταση και δεν μπορεί ή δε γνωρίζει πώς να την ανατρέψει, ενώ για τους 90 προς τον ΕΟΠΠΥ που του ζητήθηκε από μέρους μας να ενταχθούν ξανά στο ΙΚΑ, διότι το αντικείμενο παραμένει σε εμάς, δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.
– Για τη λειτουργία της ΕΥΠΕΑ: Εξήρε τον ρόλο της και ομολόγησε ότι έμεινε έκπληκτος με την αποτελεσματικότατη δουλειά των μόλις 18 ελεγκτών για ολόκληρη την Ελλάδα. Διεμήνυσε ότι άμεσο στόχο του αποτελεί η ενίσχυση της ΕΥΠΕΑ, καθώς και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της, που αφορούν τον έλεγχο της ασφάλισης για όλα τα ταμεία και όχι μόνο για τους εργαζομένους που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Μάλιστα, οραματίζεται τη συγκεκριμένη υπηρεσία ως ένα ΣΔΟΕ της ασφάλισης.
-Για το εφάπαξ και αφού προκλήθηκε από μεριάς μας για την έκφραση περί «πλιάτσικου», ξεκαθάρισε, ότι δεν εννόησε σε καμιά περίπτωση τους εργαζομένους, αλλά τις παρενέργειες του πολιτικού συστήματος.
Στις επικρίσεις μας για τις φημολογούμενες μειώσεις στις αποδοχές εφάπαξ στα 4-5.000 ευρώ δε δόθηκε σαφέστατη απάντηση, καθώς θεωρούμε, ότι και ο ίδιος δε γνωρίζει με ποιο τρόπο, πλέον του ανεφάρμοστου, στην ουσία μαθηματικού τύπου, θα προκύψει ένας νέος τρόπος υπολογισμού, καθώς και η χρηματοδότηση του ταμείου. Δήλωσε ακόμη ότι σαφή εικόνα για τα εφάπαξ θα υπάρχει το Μάρτιο του 2015.
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίσαμε, ότι δεν πρόκειται για εθιμοτυπική συνάντηση. Προσήλθαμε εκεί έχοντας στην ατζέντα μας τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προαναφέρθηκαν. Σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμεθα στις διαβεβαιώσεις του οιουδήποτε υπουργού, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που δεν λάβαμε καν ενημέρωση για καίρια ζητήματα, όπως η επικείμενη ενοποίηση των ταμείων που, όπως πληροφορηθήκαμε κι εμείς από τα Μ.Μ.Ε. θα πραγματοποιηθεί άμεσα από 1/1/2015. Παραμένουμε σε εικοσιτετράωρη, καθημερινή επιφυλακή, ώστε να γνωρίζουμε τους σχεδιασμούς του υπουργείου και της κυβέρνησης, προκειμένου να περισώσουμε ότι παραμένει όρθιο στην κοινωνική ασφάλιση, στο ΙΚΑ και στην εργασία μας.