Επανερχόμαστε στο ζήτημα που απασχολεί τους 180 υπαλλήλους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε καθεστώς διαθεσιμότητας, από τον Οκτώβριο του 2013, καθώς πλησιάζει το τέλος της περιόδου διαθεσιμότητας και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από πλευράς σας για τη μελλοντική απορρόφησή τους.
Πρόκειται για υπαλλήλους ΥΕ κατηγορίας, οι οποίοι όμως επί σειρά ετών ασκούσαν αλλότρια καθήκοντα, λόγω της υποστελέχωσης του ΙΚΑ, εξυπηρετώντας τους πολίτες από μαχόμενες θέσεις πρώτης γραμμής, όπως συντάξεις, έσοδα, παροχές, μητρώο, κλπ. Ως εκ τούτου, οι υπάλληλοι αυτοί έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε διοικητικά καθήκοντα και δύνανται να υπηρετήσουν σε παρόμοιες θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, λόγω της άριστης προϋπηρεσίας τους.
Επιπλέον, η έλλειψη αυξημένων τίτλων σπουδών, η ηλικία τους, αλλά και η πρωτοφανής ανεργία, τους καθιστά τον πιο αδύναμο κρίκο του δημοσίου, με ελάχιστες πιθανότητες να ενταχθούν ξανά στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Σημειώνουμε δε, ότι η πλειοψηφία των παραπάνω συναδέλφων μας είχε προσληφθεί στο ΙΚΑ μέσω ΑΣΕΠ, και αδιάβλητων διαδικασιών.
Συνεπώς, η πολιτεία οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη φροντίδα για την εργασιακή αποκατάσταση των ανωτέρω υπαλλήλων, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια εργάστηκαν σκληρά σε μία από τις πλέον μαχόμενες υπηρεσίες του δημοσίου, στηρίζοντας το ΙΚΑ και την κοινωνική ασφάλιση.
Καθώς έχετε δηλώσει ότι οι υπάλληλοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα θα αξιολογηθούν και θα αποτελέσουν δεξαμενή «κινητικότητας», αναμένουμε την προκήρυξη θέσεων που να αφορούν και την ΥΕ κατηγορία υπαλλήλων. Επισημαίνουμε, όμως ότι οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς οι υπάλληλοι αυτοί και οι οικογένειές τους θα βρεθούν εντός ολίγου σε δεινή θέση.
Τέλος, ανάλογες ενέργειες αναμένουμε και για την κατηγορία ΤΕ-Κοινωνικών Λειτουργών, οι οποίοι, επίσης, κατέχουν τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είτε στον ΕΟΠΥΥ, είτε στο ΕΣΥ, και σε προνοιακά ιδρύματα, όπου υπάρχει αυξημένη έλλειψη προσωπικού στη συγκεκριμένη ειδικότητα.